Waarom vaccineren tegen COVID-19?

Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen je goed tegen ernstig ziekteverloop. Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Als zoveel mogelijk mensen in België zich laten vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Zo krijgen we groepsimmuniteit. Hoe sneller de vaccinatiegraad stijgt, hoe sneller de maatregelen versoepeld kunnen worden.

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen. Onze huisartsenpraktijk raadt al onze patiënten sterk aan om zich te laten vaccineren.

Wie kan gevaccineerd worden?

  • Iedereen die in België gedomicilieerd is en 5 jaar is of ouder, kan zich in België laten vaccineren.
  • Er wordt voorrang gegeven aan ouderen, zwangere vrouwen en aan mensen met medische aandoeningen die een verhoogd risico op ernstige COVID-infectie met zich meebrengen.

Hoe krijg je een uitnodiging voor een vaccin?

  • Je krijgt automatisch een uitnodiging per brief, sms en/of e-mail. Je kan dan online een afspraak maken of via telefoon.
  • Als je nog niet gevaccineerd bent, kan je ook telefoneren naar de corona-infolijn 03 435 95 55 om een afspraak te maken.

Waar word ik gevaccineerd?

Je kan hiervoor terecht in het nieuw vaccinatiecentrum in het districtshuis van Merksem (Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem).  Het vaccinatiecentrum zal iedere donderdag open zijn van 16 uur tot 19.30 uur. Gelijktijdig met de opening van dit kleiner vaccinatiecentrum, wordt de capaciteit van vaccinatiedorp Kinepolis afgebouwd. Vaccinatiedorp Antwerp Expo werd in februari al gesloten.

Nog niet gevaccineerd?

Ben je niet ingegaan op je eerste uitnodiging tot vaccinatie? Dan kan je je nog altijd laten vaccineren:

  • Bel de corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55 en maak telefonisch een afspraak voor je vaccinatie.
  • Of wacht op je nieuwe uitnodiging die je automatisch ontvangt en volg de stappen die op je nieuwe uitnodiging staan.

Heb je je eerste uitnodiging tot vaccinatie expliciet geweigerd? Dan kan je je nog altijd laten vaccineren:

  • Bel de corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55 en maak telefonisch een afspraak voor je vaccinatie.

Tweede dosis van het vaccin gemist?

Misschien was je op vakantie en heb je daardoor je tweede dosis gemist? Dan kan je nog altijd een afspraak maken om je een tweede keer te laten vaccineren:

  • Bel de corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55 en maak telefonisch een afspraak voor je vaccinatie.

Het is belangrijk om je een tweede keer te laten vaccineren, zelfs wanneer dit later is dan gepland. Een uitgestelde tweede dosis is veiliger dan helemaal geen tweede dosis.

Uitnodiging ontvangen voor een boosterprik?

De boosterprik is erg belangrijk om zo je bescherming tegen COVID-19 te versterken en te verlengen. Je kan hiervoor terecht in het nieuw vaccinatiecentrum in het districtshuis van Merksem (Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem).  Het vaccinatiecentrum zal iedere donderdag open zijn van 16 uur tot 19.30 uur.

Je moet op voorhand een afspraak te maken:

  • Maak een afspraak via de website www.vaccovid.be met de code die op je uitnodiging staat.
  • Of bel de corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55 en maak telefonisch een afspraak voor je vaccinatie.

Gelijktijdig met de opening van dit kleiner vaccinatiecentrum, wordt de capaciteit van vaccinatiedorp Kinepolis afgebouwd. Vaccinatiedorp Antwerp Expo werd in februari al gesloten.

Ongeacht het type vaccin dat je bij de eerste of tweede prik kreeg, krijg je voor deze extra prik een vaccin van Pfizer (mRNA-vaccin) toegediend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij deze personen een extra dosis met een mRNA-vaccin kan zorgen voor een betere immuunrespons.

Zijn er mogelijke bijwerkingen?

Net zoals bij andere vaccinaties kunnen er zich een aantal vooral milde bijwerkingen voordoen. Deze verdwijnen vanzelf binnen 48u. Het gaat om pijn, roodheid, spierstijfheid op de plaats van injectie en bij sommigen wat koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Deze nevenwerkingen reageren goed op inname van paracetamol.

Er verschijnen de laatste tijd heel wat tegenstrijdige berichten over COVID-vaccinatie op sociale media. Op de website Gezondheid en Wetenschap kan je hierover heel wat informatie terugvinden.

Nog vragen?

Meer informatie vindt u op de website www.laatjevaccineren.be of www.info-coronavirus.be, ook voor anderstaligen.