Waarom vaccineren?

Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen jou. Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Als zoveel mogelijk mensen in België zich laten vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Zo krijgen we groepsimmuniteit. Hoe sneller de vaccinatiegraad stijgt, hoe sneller de maatregelen versoepeld kunnen worden.

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen. Onze huisartsenpraktijk raadt al onze patiënten sterk aan om zich te laten vaccineren.

Wie kan gevaccineerd worden?

  • Iedereen die in België gedomicilieerd is en 16 jaar is of ouder, kan zich in België laten vaccineren.
  • Er wordt voorrang gegeven aan ouderen, zwangere vrouwen en aan mensen met medische aandoeningen die een verhoogd risico op ernstige COVID-infectie met zich meebrengen.

Hoe krijg je een uitnodiging voor een vaccin?

  • Je krijgt automatisch een uitnodiging per brief, sms en/of e-mail. Je kan dan online een afspraak maken of via telefoon.
  • Als je nog niet uitgenodigd werd, bestaat de mogelijkheid om je in te schrijven op de reservelijst QVAX. Zo kan u eventueel sneller aan de beurt zijn.

Waar word ik gevaccineerd?

  • De vaccinaties voor onze regio vinden plaats in het vaccinatiedorp VacCovid bij Park Spoor Oost aan de Noordersingel (waar de Sinksenfoor staat). Op www.vaccovid.be vindt u alle informatie over hoe je een afspraak moet maken.
  • 60-plussers kunnen tegen een verlaagde vaste prijs de taxi nemen naar het vaccinatiedorp. Iedereen jonger dan 60 kan de taxi met 20% korting nemen. Kijk op de website van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie voor meer info.

Hoe verloopt de vaccinatie?

  • Je krijgt een spuitje in de bovenarm.
  • Enkele weken na het eerste spuitje krijg je een tweede spuitje. Momenteel zijn voor elk vaccin 2 spuitjes nodig, behalve voor het vaccin van Johnson & Johnson.
  • Na vaccinatie duurt het tot 14 dagen vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken. Pas dan beschermt het vaccin je zo goed mogelijk tegen het coronavirus.

Blijf ook na vaccinatie de regels respecteren tot er genoeg mensen zijn gevaccineerd!

Zijn er mogelijke bijwerkingen?

Net zoals bij andere vaccinaties kunnen er zich een aantal vooral milde bijwerkingen voordoen. Deze verdwijnen vanzelf binnen 48u. Het gaat om pijn, roodheid, spierstijfheid op de plaats van injectie, en bij sommigen wat koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Deze nevenwerkingen reageren goed op inname van paracetamol.

Er verschijnen de laatste tijd heel wat tegenstrijdige berichten over COVID-vaccinatie op sociale media. Op de website Gezondheid en Wetenschap kan je hierover heel wat informatie terugvinden.

Nog vragen?

Meer informatie vindt u op de website www.info-coronavirus.be, ook voor anderstaligen.