Voor vertrek..

Ga voor je vertrek na welke reisvoorwaarden gelden voor het land van bestemming, alsook voor de landen waar je door zal reizen. Raadpleeg voor je vertrek steeds de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je vindt er de reisadviezen per land.

Hoe verkrijg ik een COVID-certificaat?

Veel landen eisen een COVID-certificaat. Daarvan bestaan er drie types:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Vraag online een code aan om een afspraak te maken bij een testcentrum of labo. Voor de meeste landen geldt dat een test maximum 48 of 72u oud mag zijn.

Een COVID-certificaat kan je gemakkelijk zelf aanvragen. Bel hiervoor dus niet naar de huisartsenpraktijk. Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

  • op je smartphone: download de app CovidSafeBE (inloggen met itsme)
  • via de computer: ga naar www.mijngezondheid.belgie.be en klik op ‘EU digitaal COVID certificaat’ (inloggen met eID of itsme)
  • als u niet over een computer of een smartphone beschikt, kan u een papieren vaccinatiecertificaat aanvragen via het telefoonnummer 078 78 78 50

Hoe regel ik een PCR-test voor reizigers?

Je kan gemakkelijk zelf een code aanvragen op www.mijncoronatest.be. Bel hiervoor dus niet naar de huisartsenpraktijk. 

Waar kan ik een test doen?

Wij doen zelf geen reistesten in onze huisartsenpraktijk. Je kan wel zelf gemakkelijk een afspraak voor een PCR-test maken via www.mijncoronatest.be. Dit kan in een testcentrum naar keuze.

U kan eventueel ook een reistest doen in het Centraal Station, via het Instituut Tropische Geneeskunde of op de Luchthaven van Zaventem.

Als ik terugreis naar België…

Het is wettelijk verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen zodra je meer dan 48u in het buitenland bent geweest. Dit kan je gemakkelijk zelf doen, bel hiervoor dus niet naar de huisartsenpraktijk. Nadat je dit online formulier hebt ingevuld, krijg je automatisch bericht via sms van wat er eventueel verder moet gebeuren (zoals een code voor een PCR-test, een attest voor quarantaine). Indien er niets verder moet gebeuren, krijg je geen sms.

Vanaf 1 juli gelden onderstaande maatregelen voor reizen binnen de EU. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven voorlopig sterk afgeraden. Meer info vind je op www.info-coronavirus.be, hou rekening met last-minute veranderingen!

Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test.

Terugkeer uit rode zone: Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”): Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.