Op dit moment wordt er in België geen gebruik meer gemaakt van het Covid safe ticket. Je hebt het wel vaak nog nodig voor reizen naar het buitenland.

Wat is het COVID-certificaat of Covid safe ticket?

Het COVID-certificaat is in juni 2021 in de eerste plaats ingevoerd en bedoeld om te reizen binnen de EU. Sinds 13 augustus 2021 wordt het ook ingezet als toegangsvoorwaarde voor evenementen in België. Er wordt dan de naam “COVID Safe Ticket” gebruikt. Sinds 1 november wordt het ook in Vlaanderen breder ingezet als toegangsvoorwaarde in horeca en fitnesscentra, en optioneel in een aantal voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen.

Let op: soms stellen landen bijkomende voorwaarden, zoals een bijkomende PCR-test of een boostervaccinatie. Voor meer info kijk op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

 

Wie kan een COVID-certificaat verkrijgen?

Er bestaan drie types certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Vraag online een code aan om een afspraak te maken bij een testcentrum of labo. Voor de meeste landen geldt dat een test maximum 48 of 72u oud mag zijn.

 

Hoe vraag ik een COVID-certificaat aan?

Een COVID-certificaat kan je gemakkelijk zelf aanvragen. Bel hiervoor dus niet naar de huisartsenpraktijk. Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

  • op je smartphone: download de app CovidSafeBE (inloggen met itsme)
  • via de computer: ga naar www.mijngezondheid.belgie.be en klik op ‘EU digitaal COVID certificaat’ (inloggen met eID of itsme)
  • als u niet over een computer of een smartphone beschikt, kan u een papieren vaccinatiecertificaat aanvragen via het telefoonnummer 078 78 78 50